петък, 18 май 2012 г.

18.05.2012 г.














17.05.2012 г.















16.05.2012 г.

Цял ден участниците говориха за храна и ядене. Основна беше ролята на проф. М. Кокошко, лекция след лекция той ни запозна с връзката между храната, здравето и болестите, концепцията за човека във философията на медицината, развитие на античните и византийските диети. Накрая му останаха сили да демонстрира как се приготвят и разни византийски гозби. Всички оценихме качествата на храната и открихме любимото си византийско ястие.








понеделник, 14 май 2012 г.

ИП „Стандарти на всекидневието през Средновековието и Новото време”. Откриване и представяне на партньорите, участници в ИП - 14.05.2012 г.


Даде се начало на Програмата. На официалното представяне непознатите станаха познати, ледът се разчупи и даде път на нови приятелства. За традициите и новостите в Българското семейство разбрахме повече от доц. М. Иванова. Личния си опит в семейните отношения сподели д-р Марчин Пиотровски. Разговорът потръгна, питахме се и си отговаряхме трябва ли да се женим и какво ни спира. Разговорът продължи по време на разходката по улиците на старата столица. Всички се убедиха в достойнствата на градската среда и ролята на Велико Търново като културен център. За вечеря гостите бяха посрещнати по български обичай с хляб и сол. Децата в традиционни носии се усмихваха на ентусиазма на гостите докато държаха тежката пита в очакване всички да си вземат от нея. Хубава българска храна.